Apple stelt maatregelen uit voor meer privacy

Apple stelt de introductie van nieuwe manieren om het verzamelen van gegevens via apps te beperken uit tot volgend jaar. Dit is om ontwikkelaars meer tijd te geven om de nodige veranderingen door te voeren, zei Apple op donderdag. Voorheen was het de bedoeling dat de wijzigingen voor iPhone- en iPad-gebruikers in het najaar zouden worden geactiveerd met de nieuwe versies van de besturingssystemen van de apparaten. Onder andere Facebook had hiertegen geprotesteerd.

De veranderingen moeten het gemakkelijker maken voor gebruikers om te voorkomen dat apps en reclamediensten informatie over hun gedrag verzamelen over de grenzen van individuele applicaties en websites heen. Om een gebruiker te kunnen volgen, moet deze een identificatienummer kennen. Het plan van Apple is dat elke app gebruikers toestemming moet vragen voor toegang tot dit nummer. Facebook waarschuwde dat de verandering de reclamebranche van het online netwerk zou bemoeilijken.

Een andere innovatie in de nieuwe versies van de besturingssystemen zal zijn dat de ontwikkelaars van apps de gebruikers meer in detail moeten informeren over welke gegevens worden verzameld en waarvoor ze worden gebruikt.