Deze midrange-smartphones ondersteunen al 5G

Een van de duurste smartphones voor de nieuwe mobiele telefoon standaard 5G is zonder twijfel de Galaxy Z Fold2 5G. Samsung had de opvolger van de Z Fold in de aanloop naar de IFA-technologiebeurs (tot 5 september) al met een herzien scharnier en een grotere display aan de buitenkant gepresenteerd. De 7,3-inch map kost maar liefst 1.950 euro.

Asus zal echter op de IFA demonstreren dat het ook mogelijk is om het aanzienlijk goedkoper te maken in de hogere klasse: In de 800 Euro Zenfone 7 Pro gebruikt de Snapdragon 865 Plus dezelfde processor als in de Galaxy Z Fold2. Een leuke eigenschap die Asus van het vorige model heeft behouden is een flipmechanisme: de hoofdcameramodule klapt op als er een frontcamera nodig is. Het mechanisme maakt ook een vrijwel randloos, 6,67 inch 90-Hertz AMOLED-display mogelijk dat niet wordt onderbroken door een selfie-cam.

Dit is wat de prijsklasse onder de 400 euro te bieden heeft.
Maar Samsung heeft ook alternatieven voor de dure 5G opvouwbare: Voor 369 euro hebben de Zuid-Koreanen het mid-range model A42 5G aangekondigd, dat de hoge mogelijke datatransfersnelheden van het nieuwe mobiele netwerk aankan. Het concurreert met de onlangs ge├»ntroduceerde Oneplus Nord (vanaf 400 Euro) en de Huawei P40 Lite 5G (390 Euro) – of met de Motorola Moto G 5G Plus en Xiaomi Mi 10 Lite 5G telefoons, die beschikbaar zijn voor minder dan 350 Euro.

Xiaomi gaat nog verder en heeft nu een 5G smartphone aangekondigd voor minder dan 300 euro, die in september wordt gelanceerd. Volgens de fabrikant is dit ook een telefoon uit de Mi-10 familie, waarin een Snapdragon processor uit de 7 serie is geïntegreerd.

Snapdragon-fabrikant Qualcomm heeft zelfs een routekaart geschetst bij de IFA over hoe 5G een brede voet aan de grond moet krijgen in entry-level apparaten buiten de mid-range smartphones. Voor dit doel wil Qualcomm de nieuwe Snapdragon 4-serie lanceren. Smartphones met deze chips zouden begin 2021 beschikbaar moeten zijn.